WereldOuders Challenge

 • Nicaragua Volcano Challenge
van totaal € 40.000 (13%)

Vanwege de zeer zorgelijke en onveilige situatie in Nicaragua is door WereldOuders besloten om de Nicaragua Volcano Challenge 2018 te verplaatsen naar de Dominicaanse Republiek. Klik hier voor meer informatie over de Domincaanse Republiek en het werk wat WereldOuders hier doet

Binnenkort vind je op deze pagina meer informatie over deze unieke mountainbike tocht in de Dominicaanse Republiek. 

---------------------------------------------------------

Lever van 23 november t/m 3 december 2018 een unieke sportieve prestatie, geniet van de prachtige binnenlanden van de Dominicaanse Republiek en draag met je sponsorgelden bij aan het werk van WereldOuders voor de kinderen in de familiehuizen in Latijns-Amerika.

De WereldOuders Challenge is een spectaculaire mountainbiketocht, die een bijzondere combinatie biedt van sportief bezig zijn en iets betekenen voor het goede doel. Tijdens deze negendaagse mountainbiketocht, georganiseerd door WereldOuders, fiets je ruim 400 kilometer door de schitterende binnenlanden van de Dominicaanse Republiek en maak je kennis met een wereld die normaal voor toeristen verborgen blijft. Je logeert in het familiehuis van WereldOuders en ontmoet de kinderen waar WereldOuders zich voor inzet. Zo ervaar je zelf waar je het voor doet. De WereldOuders Challenge is voor iedereen die genoeg wilskracht heeft om deze sportieve uitdaging aan te gaan en zich graag wil inzetten voor het goede doel. De tocht is geschikt voor zowel beginnende- als ervaren mountainbikers. Een goede basisconditie is vereist.

Het is een reis om nooit te vergeten! 

WereldOuders Challenge

 • 23 november t/m 3 december 2018 
 • Een negendaagse reis met 6 fietsdagen
 • Gemiddeld 70 km per dag
 • Maximaal 35 deelnemers
 • Kosten deelname: €2.000 en inschrijfgeld €100
 • Vereist sponsorbedrag per deelnemer €3.500

Overige informatie
Pers

Op de hoogte blijven van de challenge? 
Like dan onze Facebookpagina https://www.facebook.com/WereldOuders/.

Monique Uppelschoten

monique@wereldouders.nl

0356264578

Binnenkort vind je hier meer informatie over deze unieke mountainbiketocht naar de Domicaanse Republiek Hou deze website in de gaten!

---------------------------------------------------------

Deelname 
De WereldOuders Challenge vindt plaats van 23 november t/m 2 december 2018. Met een groep van maximaal 35 personen ontdek je de binnenlanden van de Dominicaanse Republiek. Ook zie je met eigen ogen het werk van WereldOuders in de Dominicaanse Republiek. De WereldOuders Challenge is geschikt voor iedereen die genoeg wilskracht heeft om deze sportieve uitdaging aan te gaan en zich graag wil inzetten voor het goede doel. De tocht kan gereden worden door zowel beginnende- als ervaren mountainbikers. Aangeraden wordt om deel te nemen aan de clinics voorafgaand aan vertrek. Een goede basisconditie is vereist. Lees hier het deelname reglement.

Kosten
De kosten voor de deelname aan de De WereldOuders Challenge 2018 bedragen €2.000. De inschrijf fee bedraagt €100. Naast de kosten voor deelname is van elke deelnemer een sponsorbedrag van €3.500 vereist wat direct ten goede komt aan het familiehuis en de kinderen in de Dominicaanse Republiek. Lees hier meer over de sponsorwerving.

Wat is er opgenomen in je deelname fee?
•   Vliegreis 
•   Alle transfers in Nicaragua
•   Bagagevervoer in Nicaragua
•   Alle overnachtingen
•   Alle maaltijden (m.u.v. maaltijden in Granada op de laatste dag)
•   Medische assistentie en verzorging
•   Technische ondersteuning
•   Support met 4WD, inclusief bezemwagen
•   Gebruik van GPS
•   Voorbereidingsbijeenkomsten zoals mountainbike clinics

Welke kosten zijn voor eigen rekening?
•   Vaccinaties en malariapreventie
•   ESTA-reistoestemming (US $14)
•   Verzekeringen (reis- en zorgverzekering)
•   Extra eten, drinken en tussendoortjes
•   Maaltijden en drankjes op de laatste dag (in Granada)
•   Medische zorg op reis

Lees meer over de benodigde visa en vaccinaties.

Tijdens de WereldOuders Challenge gaat een lokale arts en een arts uit Nederland mee om indien nodig medische assistentie te bieden.

Mountainbike
De mountainbikes (type Giant) worden gehuurd in Nicaragua. Deelnemers mogen hun eigen zadel en pedalen meenemen. Goed materiaal is tijdens de Nicaragua Volcano Challenge essentieel. Lees meer over materialen.

Annuleren
Er kan onverhoopt iets misgaan. Je kunt je inschrijving dan annuleren. Het inschrijfgeld van €100,- is niet restitueerbaar. Lees de specifieke voorwaarden over annulering en restitutie in de betalings- en annuleringsvoorwaarden .

Binnenkort vind je hier meer informatie over deze unieke mountainbiketocht naar de Domicaanse Republiek Hou deze website in de gaten!

---------------------------------------------------------

De reis

Tijdens de Nicaragua Volcano Challenge reis je negen dagen door het spectaculaire, subtropische Nicaragua. Je overnacht in simpele guesthouses, hostels en in het familiehuis van WereldOuders. Overnachting is op basis van logies ontbijt. Diner wordt genuttigd op de overnachtingslocatie. Overdag ontvang je een lunchpakket voor tijdens het fietsen. Deelnemers zorg zelf voor energierepen en poeder voor je energiedrank. Neem dat mee vanuit Nederland, de lokale winkels en kiosken hebben een zeer beperkt aanbod. De organisatie verzorgt snacks, fruit en water voor onderweg.

Je vliegt vanaf Schiphol naar Managua. Het vervoer in Nederland naar- en van Schiphol organiseer je zelf. Vervoer vanaf het vliegveld in Nicaragua naar het Familiehuis Casa Padre Wasson in Jinotepe doen we met een schoolbus van WereldOuders. Uiteraard zorgt WereldOuders voor alle transfers terplaatse in Nicaragua.

De tracksDag 1: Bienvenidos Nicaragua

Je vliegt van Amsterdam naar Managua Aeropuerto Internacional. De aankomst op het vliegveld in Managua is ’s avonds. Het lokale team vangt alle fietsers op en met de schoolbus vertrekt de groep naar het familiehuis Casa Padre Wasson in Jinotepe. Dit is ongeveer 1,5 uur rijden. Hier verblijf je  twee nachten.

Dag 2: Ontmoet de kinderen in Jinotepe (25 km)

Deze dag staat in het teken van ‘Meet the kids’. Om 7 uur wordt gestart met een gezamenlijk ontbijt, waarna de bikers kennis maken met het team van WereldOuders. Er volgt een rondleiding over het terrein van Casa Padre Wasson en een ontmoeting met de kinderen. Spelen, voetballen, praten. Elke biker wordt gekoppeld aan één van de kinderen in het huis.

Om rustig te beginnen wordt er gestart met een tocht van 25 km. De tocht  gaat een klein stuk over de Pan-American Highway, waarna we de tropische bossen induiken voor een spannende afdaling over brede paden en door de dikke modder. Gedurende 21 km fietsen we op onverharde wegen langs kleine nederzettingen, door verschillende bossen en langs boerderijen. Hier maak je kennis met de ongelofelijke kleuren van het tropische regenwoud. De kans dat je apen ziet is groot!  We overnachten in het familiehuis Casa Padre Wasson.

Dag 3 - Rainforest Challenge (80 km)

VERTREK VANUIT JINOTEPE - AANKOMST IN POPOYO
We nemen afscheid van de kinderen in Casa Padre Wasson.Vandaag begint het échte werk met een track van 80 km waarvan 70 km onverhard. Dit is een pittige tocht met afdalingen met hoge snelheden! We rijden over de Pan-American Highway, via Jinotepe de tropische bossen in. Over brede, modderige paden met diverse technische passages, dalen we af naar de Pacific Coast. We overnachten in een hotel/guesthouse in het plaatsje Popoyo en zullen daar genieten van een warme maaltijd op het strand. 


Dag 4 - River Challenge (80 km)

VERTREK UIT POPOYO, BEZOEK AAN SAN JORGE EN AANKOMST IN OMETEPE
Deze dag hebben we een track van 80 km waarvan 75 km onverhard. We fietsen langs de kust over brede gravelwegen en smalle modderpaden van de Pacific kust naar de kust van het meer van Nicaragua; Coast to Coast! We zien regelmatig de oceaan en glooiende groene landschappen. Het regenseizoen is net voorbij waardoor we regelmatig rivieren moeten doorkruisen.

 We brengen een kort bezoek aan het voormalige familiehuis Casa Asis van WereldOuders waar de jongste kinderen tot een paar jaar terug opgroeiden (inmiddels wonen alle kinderen in Casa Padre Wasson). Het voormalige familiehuis ligt aan het Nicaragua meer met prachtig uitzicht op Isla de Ometepe en de vulkanen die we op dag 5 van dichtbij zullen beleven. We nemen 's avonds de boot naar Isla (eiland) de Ometepe. We borrelen aan boord van de boot en overnachten op een prachtige plek op dit bijzondere eiland.

 

 Dag 5 – Koninginnenrit (80 km)

HET EILAND OMETEPE
Vandaag fietsen we 80 km waarvan 47 km onverhard er wacht ons de zwaarste tocht van de week. We beginnen rustig met een klinkerweg over het eiland. Al snel duiken we de gravelpaden en single tracks in. Door kleine dorpjes in het achterland komen we op de weg naar de vulkaan Maderas. 
Het enige andere verkeer op dit eiland bestaat uit wat trucks en terreinwagens. Als je op het verste punt bent, duurt het nog een paar uur voor je om de vulkaan gereden hebt. 
We brengen ook een bezoek aan het prachtig gelegen familiehuis Casa Santiago gelegen vlakbij de vulkaan Concepcion. De vulkaan kán actief zijn, daarom zijn de kinderen een paar jaar geleden verhuisd naar het uitgebreide Casa Padre Wasson in Jinotepe. Deze locatie wordt nu nog gebruikt als trainingscentrum.

 Dag 6 – Panorama Day (80 km)

VERTREK UIT ISLA DE OMETEPE - AANKOMST IN JINOTEPE
De track zal bestaan uit 80 km waarvan 67 km onverhard. Zoals elke dag staan we vroeg op net als de Nicaraguanen. We gaan met een bijzondere boot naar het vasteland, want het is de boot die vroeger dienst deed als veerboot naar Ameland! De Nederlandse teksten en foto’s aan boord zijn nog zichtbaar. 
Vandaag fietsen we door het hart (corazón) van het land: een heuvelachtig gebied met veel klimmen en dalen. Brede en smalle paden en regelmatig een schitterend uitzicht. Een prachtige maar een niet te onderschatten tocht gezien de uitdagende klimmen en afdalingen.

 

We overnachten in Familiehuis Casa Padre Wasson in Jinotepe waar we de eerste twee nachten ook verbleven. Het voelt weer als thuiskomen na alle belevenissen van de afgelopen dagen. 
Vanavond ontmoeten we de kinderen van het huis en is er gelegenheid om met elkaar de gebruikelijke spellen te spelen en bij te praten. Dit zal niet tot in de late uurtjes duren. Gelukkig maar, want morgen wacht de laatste etappe op weg naar de finish!

 Dag 7 – Volcano Day (60 km)

VERTREK UIT JINOTEPE - AANKOMT IN GRANADA
We fietsen vandaag 60 km waarvan 55 km onverhard. De twee vulkanen op het eiland Ometepe én de vulkaan Mombacho waren de inspiratie voor de naam van deze tocht: Nicaragua Volcano Challenge. Vandaag fietsen we naar Granada, een prachtige koloniale stad aan de voet van de vulkaan Mombacho. Het singletrack parcours is niet lang, maar pittig. We fietsen door dichte begroeiing langs de voet van de vulkaan naar Granada.

 
De dag wordt afgesloten met een feestelijk diner en champagne aan de rand van het zwembad van het hotel in Granada. We did it!

DAG 8 - Volcano Granada

De stad Granada is de belangrijke toeristentrekker van Nicaragua. En terecht! Dit prachtige stadje in Spaans-koloniale stijl ligt schitterend aan de voet van de vulkaan Mombacho. Vlakbij ligt het pittoreske plaatsje Masaya waar een traditionele markt is. Na het ontbijt om 10.00 uur vertrekken we naar het armste gedeelte van Granada. We bezoeken een gezin van één van de kinderen die bij ons is opgegroeid. We laten zien waar deze jongen vandaan komt en waarom het werk van WereldOuders zo ontzettend belangrijk is. 
Bij terugkomst pakken we alle fietsen in en zetten ze alvast in de truck. Daarna heb je gelegenheid om Granada zelf te verkennen. In het gezellige centrum van Granada zijn heel veel restaurantjes waar je heerlijk kunt eten. Lekker genieten van de laatste dag in Nicaragua, want morgenvroeg gaan we heel vroeg naar het vliegveld. Terug naar huis….


Dag 9 – Adiós Nicaragua

Terugvlucht naar Nederland. We arriveren de volgende ochtend (dag 10) op Schiphol vanwege het tijdsverschil met Nicaragua.

Binnenkort vind je hier meer informatie over deze unieke mountainbiketocht naar de Domicaanse Republiek Hou deze website in de gaten!

---------------------------------------------------------

Deelname is niet alleen een sportieve prestatie, maar tegelijkertijd doe je goed voor kansarme kinderen in de Dominicaanse Republiek. Jouw sponsorgeld wordt besteed aan de kinderen en projecten van WereldOuders in Dominicaanse Republiek.

Stichting WereldOuders
WereldOuders biedt structurele hulp aan thuisloze kinderen in negen landen in Latijns-Amerika. De kinderen worden opgenomen in familiehuizen waar ze naast liefde, aandacht en verzorging ook scholing en minimaal een vakopleiding krijgen. Sommigen gaan zelfs studeren. De jongeren blijven aan de familiehuizen verbonden totdat het zelfstandige volwassenen zijn. Zo hebben zij kans op een goede toekomst waarmee ze niet alleen zichzelf maar ook hun gemeenschap kunnen versterken.

Met jouw deelname aan de Nicaragua Volcano Challenge geef je een voorheen kansarm kind de kans op:

 • Een veilig, liefdevol thuis in een beschermde omgeving.
 • Een volledige schoolopleiding: van kleuterschool tot en met minimaal een vakopleiding en eventueel zelfs universiteit.
 • De (medische) zorg die alle ouders hun kinderen willen bieden.
 • Een goede basis voor een zelfstandige toekomst.

Ontmoet de kinderen
WereldOuders laat graag van dichtbij zien waarom ons werk van belang is. Daarom betrekken wij de deelnemers vanaf het begin van de reis bij de kinderen om zo te laten zien waar we trots op zijn, en waar het sponsorgeld naar toe gaat. Vlak voor vertrek naar Nicaraqua word je gekoppeld aan één van de kinderen in het huis. Dit kindje zal je ook ontmoeten en tijdens het programma heb je tijd om meer te weten te komen over jouw kind in familiehuis Casa Padre Wasson. 


Familiehuis Casa Padre Wasson
Het familiehuis in Nicaragua biedt structurele ondersteuning aan ruim 150 kinderen. De kinderen wonen in kleine groepen met vaste verzorgers. Zo ontstaat er een echte familiesfeer. Het familiehuis bestaat al sinds 1994 en is begonnen op het eiland Ometepe. Eind 2010 was het noodzakelijk het familiehuis naar het vaste land te verplaatsen vanwege de steeds grotere dreiging van een vulkaanuitbarsting op het eiland. Inmiddels hebben de kinderen een veilig nieuw thuis gekregen in Jinotepe. Het familiehuis hier is nog steeds in volle ontwikkeling. 

Ter voorbereiding aan je reis ontvang je een pakket met o.a. informatie over het familiehuis en een aantal kind verhalen. Hierdoor krijg je een beeld van het leven van onze kinderen en de sfeer in het huis. Bij inschrijving als biker word je automatisch ‘vriend van het familiehuis Casa Padre Wasson’. 

Het familiehuis Casa Padre Wasson is grotendeels zelfvoorzienend. Het verbouwt eigen groenten en gewassen. Zo kunnen we de kinderen van gezond voedsel voorzien en zijn we niet volledig afhankelijk van de stijgende voedselprijzen.

De kinderen krijgen een volledige schoolopleiding en de mogelijkheid te gaan studeren. In de nieuwe vakwerkplaatsen krijgen alle jongeren een opleiding als houtbewerker, elektricien, naaister, schoenmaker of lasser. Ook als ze dus niet verder gaan studeren, hebben ze zo toch een betere positie op de arbeidsmark