Fietsvervoer

Terug naar evenement

Je zorgt zelf voor de verpakking van je fiets. In veel fietswinkels kun je fietsdozen kopen, dit kan ook bij het bagagedepot van Schiphol*, in de kelder onder de centrale trap van Vertrekhal 1 en 2. Kosten hiervan bedragen rond de €20 en afmetingen van de doos zijn 130 x 71 x 23 cm en maximaal 17,5 kilo. Je fiets gaat mee als gewone ruimbagage. Bekijk de voorwaarde voor de bagage informatie (ook fietsvervoer) van United Airlines op hun website

Uitgangspunten voor het inpakken van je fiets:

  1. Bedek vrij bewegende onderdelen goed met bubbeltjesplastic en zet ze vast met tape, zodat ze niet op elkaar kunnen schuren;
  2. Zet alles vast wat je van je fiets afhaalt, als er tijdens het transport een gat in de transportdoos komt, vallen de losse onderdelen er niet uit;
  3. Hoe minder je loshaalt, hoe eerder je de fiets bij aankomst in Nicaragua weer compleet is.

Om te zorgen dat de fiets niet gaat schuiven in de doos zet het frame vast tussen zijn eigen voor- en achterwiel. Zo dienen die ook direct als zijwaartse bumper voor het frame. Maak een handpomp, het gereedschap dat je nodig hebt om de fiets weer in elkaar te zetten, een bosje tie-wraps en tape (voor de terugvlucht) in een plasticzakje vast aan het frame.

Trappers
Het handigst is om de trappers los te draaien en aan de binnenkant van de crank weer terug te schroeven.

Ketting
Zorg ervoor dat de ketting uiterst rechts, dus voor op het grootste- en achter op het kleinste blad staat.

Voor- en achterwiel
Haal je voor- en achterwiel beide uit het frame. Bij hydraulische schijfremmen is het belangrijk niet je remhendels in te knijpen als de wielen uit het frame zijn! Schuif daarom spacers tussen de remblokken.

Steekassen
Heeft de fiets steekassen? Draai deze dan terug in het frame. Dit zorgt voor stevigheid en structuur, wat voorkomt dat het pakket makkelijk in elkaar te drukken is.

Reis-assen
Voor fietsen met quickrelease-assen zijn er handige reisassen verkrijgbaar. Daar zit vaak ook een spacer bij die je tussen de schijfremmen kunt drukken.

Zadel
Laat het zadel zo diep mogelijk in het frame zakken. Indien nodig haal je hem er zelfs helemaal uit en maak je hem aan het frame vast met tie-wraps, ingepakt in bubbeltjesplastic.

Derailleur
Om te zorgen dat bij aankomst in Managua de derailleur nog steeds op de juiste stand staat, maak je deze met ketting en al los. Verpak het in bubbeltjesplastic en zet het geheel vast met een tie-wrap om de liggende achtervork. Als je besluit de derailleur niet los te halen verplaats hem dan zo ver mogelijk naar links.

Stuur
Als de fiets niet in de doos past, kun je deze in zijn geheel met alle shifters en remhendels losschroeven en ingepakt in bubbeltjesplastic aan de bovenbuis weer bevestigen met tape.

Verzendklaar maken
Plak een groot etiket met je gegevens en bestemming op de doos. Houd er rekening mee dat je ook een etiket voor de terugweg hebt.

Tips

  • Laat de banden op een normale druk staan (tussen de 2 en 2,5 bar), dan kunnen de banden gemakkelijk de drukverschillen in het ruim aan.
  • Vraag bij een plaatselijke fietszaak of zij nog een doos overhebben.
  • Stop geen andere spullen in de doos die er niet thuishoren.

 * Openingstijden bagagedepot Schiphol: 06.00 tot 18.00 uur.