Visum & Vaccinaties

Terug naar evenement

Visum en paspoort
Voor Guatemala is geen visum vereist. Je hebt wel een paspoort nodig dat nog minimaal zes maanden na aankomst in het land geldig is. Op verzoek moet je bij de douane in Guatemala een retourticket (vliegticket) kunen tonen.

ESTA
De kosten voor aanvraag van een ESTA-reistoestemming: US $14 per persoon zijn niet inbegrepen. Een ESTA is verplicht en tot 72 uur van tevoren aan te vragen op: https://esta.cbp.dhs.gov. Zonder deze aanvraag is reizen via de Verenigde Staten niet mogelijk.

Aanbevolen vaccinaties
Voor de Guatemala worden de volgende vaccinaties geadviseerd.

DTP
DTP is de afkorting van Difterie, Tetanus en Polio, ziekten die we in Nederland gelukkig niet vaak meer zien. In het buitenland is het risico groter om ze op te lopen. Vaccinatie met DTP biedt bescherming tegen difterie, tetanus en polio. Indien u na 1-1-1950 geboren bent en alle kindervaccinaties gehad heeft, volstaat 1 prik. U bent dan 10 jaar beschermd. Indien u de vaccinaties nooit ontvangen heeft, adviseren wij drie prikken. Meer weten over DTP? Klik dan hier.

Hepatitis A
Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door een virus. Het virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater. Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar. Meer weten over Hepatitis A? Klik dan hier.

Optioneel: Hepatitus B
Hepatitis B is een infectie van de lever veroorzaakt door een virus. Het virus komt voor in bloed en sperma en is daarmee besmettelijk. Een volledige vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit drie prikken in maand 0,1 en 6 en geeft i.p. levenslange bescherming. Om dit zeker te weten moet één tot drie maanden na de laatste hepatitis B vaccinatie bloed geprikt worden. Hierbij wordt de antistof waarde bepaald (titer). Meer weten over Hepatitus B? Klik dan hier.

Optioneel: Rabies
Rabiës (hondsdolheid) is een ernstige infectie van de hersenen. Het virus wordt overgebracht via speeksel van besmette zoogdieren door een beet, krab of lik aan een wondje of via slijmvliezen. Rabiës is een zeer ernstige ziekte die vrijwel altijd tot de dood leidt. Er is een rabiës-antiserum (na een beet altijd direct naar het ziekenhuis) dat je leven kan redden. Zorg dat je binnen 24 uur bij een betrouwbare en goede arts/ziekenhuis bent. Vermijd alle contacten met dieren in streken waar rabiës voorkomt. Overweeg je van tevoren in te laten inenten tegen rabiës. Vaccinatie bestaat uit 2 prikken. Gebruikt u medicijnen die de afweer verlagen? Dan geldt voor u een ander schema. Maak tijdig een afspraak voor het spreekuur. Meer weten over Rabiës? Klik dan hier.

Neem uiterlijk 6 weken voor vertrek contact op met een erkend vaccinatiebureau, zoals het Tropencentrum van het AMC, een ander ziekenhuis en/of de GGD. Vraag om een persoonlijk reisadvies en laat je daar vaccineren.

Persoons- en reisgebonden adviezen

Reizigersdiarree
Reizigersdiarree is een veel voorkomende klacht. De diarree wordt overgebracht door ziektekiemen die je via besmet voedsel of vloeistof binnenkrijgt.Heel lastig en je verzwakt er in razendsnel tempo van.
Wat kun je doen?

  • Uitkijken met eten en drinken. Vooral water, fruit en vlees zijn berucht.
  • Blijven eten en drinken! Bij waterdunne diarree is het verstandig om ORS (een oplossing van suikers en zouten) te gebruiken om te voorkomen dat je in korte tijd ernstig verzwakt.
  • Neem een anti-diarreemiddel mee dat loperamide bevat: bijvoorbeeld Imodium of Diacure.
  • Als de diarree langer dan drie dagen duurt, als er uitdrogingsverschijnselen optreden (verreweg het grootste risico), als de ontlasting bloed of slijm bevat en bij hoge koorts: onmiddellijk een arts raadplegen.
  • Misselijkheid en diarree kunnen ook bijverschijnselen van de hitte zijn. Wees voorzichtig met zon en hitte en inspanningen op de warmste uren van de dag.

TBC
TBC (Tuberculose) is een ernstige infectieziekte die door een bacterie wordt verspreid. Patiënten met open TBC brengen deze bacterie over (en daar zijn ze zich in de Guatemala vaak niet van bewust) wanneer ze hoesten. Daarna kun je besmet worden via de lucht in een ruimte waar een TBC-patiënt heeft gehoest.
Wat kun je doen?

  • Vermijd grote menigten in afgesloten ruimtes
  • Houd afstand van hoestende mensen
  • Bij twijfel over besmetting: laat je na thuiskomst testen (doe een Mantoux-test).

Dengue
Dengue (of knokkelkoorts) is een virusinfectie die van de ene persoon op de andere wordt overgebracht door de tijgermug (een kleine zwart-witte mug). Er zijn twee soorten dengue, een daarvan is zeer ernstig en soms dodelijk. Wat kun je doen?

  • Vermijd plaatsen met stilstaand water, want daar broeden de dengue-muggen. Deze muggen steken vooral overdag (i.t.t. de malariamug).
  • Gebruik ook overdag een goed anti-mug middel dat minimaal 40% DEET bevat. Laat je bijvoorbeeld informeren in de buitensportwinkel.

Zonnebrand & Zonnesteek
Neem de tropische zon heel serieus! Verbranden is al erg naar, maar een zonnesteek kan levensgevaarlijk zijn.
Wat kun je doen?

  • Bedek je hoofd
  • Drink ruim voldoende
  • Neem rust in de schaduw wanneer je te verhit of verzwakt raakt
  • Gebruik een zonnebrandmiddel dat speciaal voor de tropen gemaakt is
  • Eerst zonnebrandmiddel, daarna anti-muggenmiddel!
  • Let wel: een zonnebrandmiddel beschermt je niet tegen oververhitting. Ook geheel ingesmeerd kun je een zonnesteek oplopen.


Start je voorbereiding op tijd! Als je specifieke gezondheidsproblemen of een chronische aandoening hebt: raadpleeg je eigen arts. Wellicht moet je op bepaalde punten afwijken van bovenstaande maatregelen. Laat je persoonlijk adviseren over maatregelen die passen bij jouw situatie.

Kijk voor meer informatie over inentingen en vaccinaties op de website van de GGD: https://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/guatemala